ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για αστυνομική βία

0

Αποζημίωση ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, θα εισπράξει 55χρονος τούρκος πολίτης για τη βίαιη συμπεριφορά απέναντί του από αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη το 2003, σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΑΔ.
Ο ενάγων που συνελήφθη χωρίς λόγο και κακοποιήθηκε από την αστυνομία της γειτονικής χώρας προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού ο εισαγγελέας στη χώρα του αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη κατά αστυνομικών παρά τη μηνυτήρια αναφορά του. Το ΕΔΑΔ έκρινε εν προκειμένω ότι η αστυνομία θα έπρεπε να δείξει αυτοσυγκράτηση κυρίως σε μετέχοντες σε ειρηνικές διαδηλώσεις ενώ διαπίστωσε πολλές παρατυπίες και στη δίκη που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. “”Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας δεν ήταν καθόλου απαραίτητη τη στιγμή μάλιστα που οι διαδηλωτές δεν προκαλούσαν””, ανέφερε, χαρακτηριστικά, το δικαστικό πόρισμα .
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Τουρκία “”για παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι””, “”για απουσία αποτελεσματικής έρευνας του γεγονότος”” και “”για απάνθρωπη μεταχείριση οργάνων της τάξης κατά συλληφθέντος””.

Σχόλια