ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση εκλογικού δικαιώματος κρατουμένου

0

Μία ακόμη καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, για παραβίαση εκλογικού δικαιώματος κρατούμενου επιχειρηματία.

Η υπόθεση (Soyler v.Turkey) αφορά σε επιχειρηματία που εξέτιε ποινή φυλάκισης, λόγω χρεών από ακάλυπτες επιταγές. Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας και του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, δεν επετράπη στον κρατούμενο ν’ ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του, στις εκλογές του 2007, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, αλλά και στις εκλογές του 2011, οπότε και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.
Ο προσφεύγων επικαλέστηκε δυσαναλογία της παρεπόμενης ποινής και ισχυρίστηκε, ότι η «λευκή» στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των κρατουμένων και καταδικασθέντων (“blanket ban”) συνιστά ρύθμιση άδικη, καθώς δε λαμβάνεται υπόψη η φύση του αδικήματος που έχει διαπράξει ο εκάστοτε κρατούμενος.

Το ΕΔΑΔ δέχτηκε το επιχείρημα του επιχειρηματία, ότι η φύση του αδικήματός του δε δικαιολογούσε τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου και καταδίκασε την Τουρκία, κρίνοντας [PDF], ότι η αδιάκριτη απαγόρευση ψήφου στους κρατούμενους των φυλακών, αποτελεί μέτρο ιδιαιτέρως σκληρό, δυσανάλογο και ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Το Δικαστήριο υπενθύμισε δε και την υπόθεση Hirst κατά Ηνωμένου Βασιλείου το 2005, όπου είχε επίσης διαπιστωθεί παραβίαση της ΕΣΔΑ, λόγω επιβολής γενικής και αδιάκριτης απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές σε καταδικασθέντες.
 

Σχόλια