ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, που αφορά στην προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Η υπόθεση αφορά σε δύο Τούρκους πολίτες, οι οποίοι σε δημόσια ομιλία τους το 2007 αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κουρδικός λαός τονίζοντας την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Όμως, οι τουρκικές αρχές τους απήγγειλαν την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας, για λογαριασμό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PPK), το οποίο θεωρείται  παράνομη αυτονομιστική κουρδική οργάνωση, επιβάλλοντας τους ποινή διετούς φυλάκισης.

Οι αιτούντες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ισχυριζόμενοι ότι η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους λόγω του περιεχομένου της ομιλίας τους συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση στο δικαίωμα τους στην ελευθερία της έκφρασης, όπως ορίζεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αιτούντες, μέσω της ομιλίας τους, άσκησαν κριτική στην πολιτική αντιμετώπισης του κουρδικού ζητήματος από τις κρατικές αρχές, αλλά δεν «παρακίνησαν σε ένοπλη αντίσταση, εξέγερση ή χρήση βίας», ούτε προέβησαν σε ρητορική μίσους. Επιπλέον, η καταδίκη των αιτούντων δεν μπορεί να θεωρηθεί «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία», αφού στο αιτιολογικό της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου δεν παρέχονται «σχετικά και επαρκή» επιχειρήματα που να δικαιολογούν την έκταση της προσβολής του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου.

Τέλος, το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλλει σε καθέναν από τους προσφεύγοντες το ποσό των 2.500 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.