ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή

0

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, μετά τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό ενός Κούρδου από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του.

Το ΕΔΑΔ, εκδικάζοντας την προσφυγή συγγενών του Μετίν Γιουρτσεβέρ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του το 1998, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την υποχρέωσε να καταβάλλει στους συγγενείς του αποζημίωση 65.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 6.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Συγκεκριμένα, ο Γιουρτσεβέρ συνελήφθη από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του κουρδικού αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, την ίδια ημέρα όπου είχαν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ιταλία.

O ίδιος, προφυλακίσθηκε και ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς και την επόμενη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, κατά την διάρκεια της οποίας πέθανε. Σύμφωνα με την ιατρική έκθεση, ο θάνατος του προήλθε από βαριά τραύματα που έφερε το θύμα στον θώρακα και στο σώμα, εξαιτίας του ξυλοδαρμού του.

Στη συνέχεια. ασκήθηκε δίωξη σε βάρος 16 αστυνομικών που εμπλέκονταν στην υπόθεση, αλλά το τουρκικό κακουργιοδικείο τους αθώωσε θεωρώντας μη επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία και έτσι οι συγγενείς του θύματος προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, το οποίο και τους δικαίωσε.

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx#{“itemid”:[“001-145650”]}