ΕΔΑΔ: Μετα-τραυματικό σοκ βιασμού μπορεί να δικαιολογήσει περιορισμό των δικαιωμάτων υπεράσπισης του κατηγορουμένου

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επιβεβαίωσε προηγούμενη κρίση του, βάσει της οποίας ένα μετα-τραυματικό σοκ από βιασμό, μπορεί να δικαιολογήσει απαλλαγή του θύματος από την εξέταση κατ’ αντιπαραβολή, χωρίς να προσβάλλονται τα δικαιώματα υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Η υπόθεση αφορά στον Leci Gani, ο οποίος καταδικάστηκε το 2008 από τα ισπανικά δικαστήρια, σε κάθειρξη 27 ετών, για βιασμό και προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, διαμαρτυρόμενος, ότι κατά τη διάρκεια της δίκης δεν του δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστεί κατ’ αντιπαραβολή με το θύμα του, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε το μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του. Ειδικότερα, η κατάθεση του θύματος κατά την ακροαματική διαδικασία διεκόπη, καθώς υπέστη δριμύ μετα-τραυματικό σοκ.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει με μία μη τελική απόφαση, ότι δεν υφίσταται αδικαιολόγητος περιορισμός των δικαιωμάτων των αρ.6 και 3 της ΕΣΔΑ, περί δίκαιης δίκης, καθώς η ψυχολογική κατάσταση του θύματος δικαιολογούσε πλήρως την απαλλαγή του, από την εν λόγω εξέταση. Επιπλέον, κρίθηκε, ότι τα δικαιώματα του κατηγορουμένου δεν παραβιάστηκαν, καθώς λήφθηκε κάθε αναγκαίο μέτρο εξισορρόπησης, ενώ παράλληλα οι ισχυρισμοί της αιτούσας αναγνώσθηκαν στην αίθουσα και εκτιμήθηκαν κανονικά από το δικαστήριο.

Το ΕΔΑΔ, με την παρούσα απόφαση [PDF], απέρριψε αίτημα του Gani για επανεξέταση της υπόθεσης, κάτι που καθιστά την πρώτη κρίση του Δικαστηρίου, οριστική.
 

Σχόλια