ΕΔΑΔ: Μη αναδρομικότητα του νόμου για τα εγκλήματα πολέμου

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου έκρινε, ότι οι δικαστικές αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κακώς εφάρμοσαν αναδρομικά διάταξη του Ποινικού Κώδικα του 2003, προκειμένου για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν την περίοδο 1992-1993.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν ο Ιρακινός Αμπντουλαντίμ Μακτούφ και ο Βόσνιος Γκόραν Νταμιάνοβιτς, οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουκοσλαβία, για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης της δεκαετίας του ’90 (1992-1995). Ο Μακτούφ είχε κατηγορηθεί για συνέργεια σε απαγωγή αμάχων και ο Νταμιάνοβιτς για ξυλοδαρμό Βοσνίων, ως αντίποινα για αντίσταση σε σερβική επίθεση.

Οι προσφεύγοντες, επικαλούμενοι την αρχή της δίκαιης δίκης καθώς και τη βασική αρχή «καμία ποινή χωρίς νόμο», ισχυρίστηκαν ότι παρανόμως τους επιβλήθηκαν οι ποινές που προβλέπονταν στον Ποινικό Κώδικα του 2003, οι οποίες ήταν αυστηρότερες από εκείνες που ίσχυαν τη χρονική στιγμή διάπραξης των αδικημάτων, δηλαδή από το πλαίσιο ποινών του Κώδικα του 1976.

Το Δικαστήριο διέκρινε [PDF] κατ’ αρχήν μεταξύ των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και, δεδομένου ότι δεν υπήρχε σε βάρος των προσφευγόντων κατηγορία για απώλεια ανθρώπινης ζωής, τους δικαίωσε, εντοπίζοντας προσβολή των δικαιωμάτων τους. Ειδικότερα, διαπίστωσε παραβίαση του αρ.7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο οποίο κατοχυρώνεται η θεμελιώδης αρχή μη επιβολής ποινής, χωρίς ρητή νομοθετική πρόβλεψη.

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας απόφαση, καθώς πρόκειται για δεδικασμένο που αναμένεται να επηρεάσει δεκάδες υποθέσεις συναφών εγκλημάτων, οι οποίες έχουν εκδικαστεί μετά το 2003.

Ο Μπόρισλαβ Πέτροβιτς, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Σεράγεβο, δήλωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια θα πρέπει εφεξής να κρίνουν σύμφωνα με την ετυμηγορία του Στρασβούργου, ενώ ο Πέταρ Κούνιτς, μέλος της νομικής-συνταγματικής επιτροπής του κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ποινικός κώδικας της χώρας θα αλλάξει μετά την πρόσφατη ανατρεπτική ετυμηγορία, δεδομένου του όγκου των εφέσεων που αναμένεται να ασκηθούν από καταδικασθέντες με αναδρομική εφαρμογή του νόμου.