ΕΔΑΔ: Ορθή η καταδίκη του χρηματιστή Τζορτζ Σόρος

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε, εχθές, ότι η καταδίκη από γαλλικό δικαστήριο του χρηματιστή Τζορτζ Σόρος «για το αδίκημα της εσωτερικής πληροφόρησης», στη διάρκεια του 1988, σε βάρος της τράπεζας “Societe Generale” δεν είναι εσφαλμένη.

Η απόφαση ελήφθη με τέσσερις ψήφους υπέρ έναντι τριών και σύμφωνα  με την  πλειοψηφία των δικαστών «δεν έχει παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ειδικότερα, ο κ. Σόρος επικαλείτο στην προσφυγή του «νομικό κενό» στη σχετική γαλλική νομοθεσία κατά την εποχή τέλεσης από αυτόν των επίδικων πράξεων.

Επίσης με τέσσερις ψήφους υπέρ, έναντι τριών κατά, έγινε από το ΕΔΑΔ δεκτό ότι «δεν συντρέχει λόγος να εξεταστεί και να αποφασιστεί ξεχωριστά το σκέλος της προσφυγής Σόρος, ότι «εσφαλμένα, το γαλλικό δικαστήριο δεν εφάρμοσε την κοινοτική νομοθεσία, που ενδεχομένως ήταν ευνοϊκότερη γι’ αυτόν».

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο συνήγορος του Σόρος, Ρ. Σόφερ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον πελάτη του, δηλώνοντας
συγχρόνως, ότι «καταθέτει άμεσα προσφυγή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

Απόφαση – επιβεβαίωση καταδίκης του  Σόρος από το ΕΔΑΔ                                                                                             

 

Σχόλια