ΕΔΑΔ: Πιλοτική κρίση για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων κρατουμένων

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας προσφυγή επτά Ιταλών κρατουμένων, καταδίκασε την Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο οποίο προβλέπεται απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης. Οι προσφεύγοντες καταγγέλλουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ιταλικών φυλακών ενώ κάνουν λόγο και για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης (έλλειψη ζεστού νερού , ανεπαρκής φωτισμός κλπ).

Το Δικαστήριο χαρακτήρισε την εκδοθείσα απόφαση [PDF: Δ. Τύπου] ως «απόφαση-πιλότο» (“pilot judgment”) και σημείωσε ότι η φυλάκιση δε συνεπάγεται απώλεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από την ΕΣΔΑ. Το ΕΔΑΔ, με την απόφασή του, καλεί την ιταλική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του διαρθρωτικού προβλήματος, όπως χαρακτηρίζεται, του υπερπληθυσμού των φυλακών ενώ θέτει στους αρμόδιους φορείς χρονικό ορίζοντα ενός έτους προκειμένου να συμμορφωθούν με τις επιταγές της ΕΣΔΑ και να προβλέψουν, σε εθνικό επίπεδο, τη δυνατότητα παροχής αποζημίωσης σε κρατούμενους, τα θεμελιώδη δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται.

Επισημαίνεται ότι οι δικαστές αποφάσισαν  να εφαρμόσουν την διαδικασία της πιλοτικής κρίσης εν όψει του αυξανόμενου αριθμού των υποθέσεων που φτάνουν ενώπιον του Δικαστηρίου και αφορούν το υπό κρίση ζήτημα. Τέλος, το ΕΔΑΔ επιδίκασε συνολικά το ποσό των 99.600 ευρώ στους προσφεύγοντες ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και επιπλέον, καταδίκασε την ιταλική κυβέρνηση να καταβάλει 1.500 ευρώ ατομικά σε τέσσερις προσφεύγοντες για τα δικαστικά έξοδα.

Σχόλια