ΕΔΑΔ: Πρόστιμο 132.000 ευρώ στην Ελλάδα για συνθήκες κράτησής οροθετικών κρατουμένων

0

 

Απόφαση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 13 οροθετικούς κρατουμένους για τις συνθήκες κράτησης τους σε Ελληνική Φυλακή, εξέδωσε σήμερα το ΕΔΑΔ

Με την απόφαση του στην υπόθεση Martzaklis and Others v. Greece (application no. 20378/13) το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα ότι:

– διαπιστώθηκε παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
– διαπιστώθηκε παραβίαση του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. (Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής)

Δίκαιη ικανοποίηση (άρθρο 41)

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει € 10.000 (ευρώ) για κάθε έναν από τους αιτούντες για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για όλους τους αιτούντες από κοινού, όσον αφορά τα έξοδα και τις δαπάνες.

Η καταγγελία ασκήθηκε από 13 Έλληνες υπηκόους οι οποίοι έχουν διαγνωστεί ως θετικοί στον ιό HIV, με βαθμό αναπηρίας άνω του 65% και τέθηκαν υπό κράτηση ή εξακολουθούν να κρατούνται στην ψυχιατρική πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου, η οποία και συνδέεται με τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι τα κελιά ήταν υπερπλήρη και ότι ο προσωπικός τους χώρος περιορίζονταν σε λιγότερο από δύο τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Τα λουτρά, όπως αναφέρουν,  δεν ακολουθούσαν τα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής, το φαγητό είχε χαμηλή θρεπτική αξία, οι εγκαταστάσεις δεν ήταν επαρκώς θερμαινόμενες, ο αέρας ήταν βεβαρημένος από καπνό τσιγάρων, ενώ κανένας από τους παρόντες γιατρούς δεν ήταν ειδικός στις λοιμώδεις νόσους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε 

– ότι οι συνθήκες κράτησης και υγιεινής ήταν ανεπαρκείς για τα άτομα που κρατούνται στο νοσοκομείο των φυλακών,

– παρατυπίες κατά την διαχείριση της ιατρικής περίθαλψης.

Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί σωματική και ψυχική ταλαιπωρία πέρα ​​από τα όρια τους, ως κρατούμενοι.

Σχόλια