ΕΔΔΑ: 8 εκ. ευρώ αποζημίωση της Τουρκίας σε Ελληνοκύπριους της Αμμοχώστου

0

Θεμελιώδη απόφαση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) χθες στην υπόθεση Lordos v. Turkey. Το δικαστήριο δικαίωσε 13 Ελληνοκύπριους που είχαν χάσει τις περιουσίες τους λόγω της εισβολής του 1974, ορίζοντας ότι η Τουρκία τους οφείλει αποζημίωση ύψους έως 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η προσφυγή ασκήθηκε από τον γνωστό επιχειρηματία Κωνσταντίνο Λόρδο και άλλους δώδεκα Ελληνοκύπριους που στερήθηκαν τις περιουσίες τους στην Βαρώσια του βόρειου, κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Προηγουμένως είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (IPC –Immoveable Property Commission) που επεξεργάζεται τις αποζημιώσεις των Ελληνοκυπρίων, χωρίς όμως να λάβουν χρηματική ικανοποίηση.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε αποζημίωση μεταξύ 100.000 ευρώ και 8 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα, ενώ διέταξε την Τουρκία να καταβάλει και 15.000 ευρώ που αντιστοιχούν στα δικαστικά έξοδα. Τον Νοέμβριο του 2010, το δικαστήριο είχε εκδώσει την κύρια κρίση του επί της ουσίας του ζητήματος, διαπιστώνοντας παραβιάσεις των άρθρων 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία) και 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής). Ακολούθησε έτσι τη γραμμή παλαιότερων αποφάσεων στις παρόμοιες υποθέσεις Λοϊζίδου και Κύπρος κατά Τουρκίας (1996) και Δημάδης κατά Τουρκίας (2003).

Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους: αφενός λόγω του ύψους των αποζημιώσεων που επιδικάζονται, αφετέρου –όπως επεσήμανε και ο δικηγόρος των Ελληνοκυπρίων, Αχιλλέας Δημητριάδης – διότι πρώτη φορά δίνεται αποζημίωση για παράνομη κατάσχεση περιουσίας στα Βαρώσια της Αμμοχώστου. Σήμερα, μόλις 500 Ελληνοκύπριοι έχουν μείνει στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται στους διωχθέντες την επιστροφή στις περιουσίες τους, αναγκάζοντας τους Ελληνοκύπριους να προσφύγουν στο ΕΔΔΑ.
 

Σχόλια