ΕΔΔΑ: Απόρριψη της προσφυγής του εγγονού του Στάλιν για δυσφήμιση

0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε την προσφυγή του εγγονού του Στάλιν κατά ρωσικής εφημερίδας, για διάπραξη δυσφήμισης εναντίον του παππού του, Ιωσήφ Στάλιν. Η υπόθεση αφορούσε δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα της αντιπολίτευσης σχετικά με την εκτέλεση των αιχμαλώτων πολέμου στην πολωνική πόλη Κατίν το 1940, στα οποία επικρίνονταν οι σοβιετικοί ηγέτες που διέταξαν τις εκτελέσεις και χαρακτήριζαν τον Στάλιν “αιμοδιψή κανίβαλο”. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι η δυσφήμιση παραβίασε το δικαίωμά του στην ιδιωτική ζωή, όπως αυτό κατοχυρώνεται στην ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο προέβη σε διάκριση μεταξύ της δυσφήμισης ατόμου, του οποίου η φήμη είναι συνδεδεμένη με εκείνη της οικογένειάς του, οπότε εμπίπτει στην προστασία του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ και της «νόμιμης κριτικής των δημοσίων προσώπων που εκτίθενται σε δημόσιο έλεγχο.” Στην επίδικη περίπτωση , η δημοσίευση του άρθρου από τη ρωσική εφημερίδα συνέβαλε στην δημόσια συζήτηση επί της ιστορικής σημασίας των γεγονότων της σφαγής στο Κατίν και του ρόλου του Στάλιν. Συνεπώς, η τραγωδία του Κατίν καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες των ηγετικών προσωπικοτήτων της εποχής αναπόφευκτα εκτίθενται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική.

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ ακολούθησε μετά από μήνυση του προσφεύγοντα στα δικαστήρια της Μόσχας, η οποία όμως είχε απορριφθεί.
 

Σχόλια