ΕΔΔΑ: Δεν θίγεται το δικαίωμα σε ιδιωτική ζωή λόγω του αξιοποίνου της αιμομιξίας

0

Οι δικαστές θεώρησαν ότι οι νομοθετικοί περιορισμοί της αιμομιξίας δεν θίγουν το ανθρώπινο δικαίωμα του Γερμανού στην ιδιωτική ζωή.

Ο Γερμανός Patrick Stuebing από το Leipzig είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση το 2005, διότι απέκτησε με την βιολογική αδελφή του τέσσερα παιδιά. Ο γεννηθείς το 1976 Stuebing πέρασε την παιδική και μέρος της εφηβικής του ηλικίας σε ίδρυμα, ενώ στη συνέχεια υιοθετήθηκε από ανάδοχη οικογένεια. Την βιολογική του αδελφή τη γνώρισε για πρώτη φορά όταν αυτός ήταν 24 ετών και εκείνη 16 και κατέληξαν να συζούν ως ζευγάρι από το 2001 έως το 2005.

Μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση, ο Γερμανός προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, το οποίο όμως τάχθηκε με την πλευρά της Γερμανίας. Οι δικαστές έκριναν, δηλαδή, ότι το αξιόποινο της αιμομιξίας είναι θεμιτός περιορισμός για την διασφάλιση της προστασίας γάμου και οικογένειας, ενώ επεσήμαναν τους σοβαρούς κινδύνους υγείας που αντιμετωπίζουν παιδιά που γεννιούνται από αιμομικτική συνεύρεση. Ο προσφεύγοντας ισχυρίστηκε ότι σε αρκετά κράτη παρατηρείται τάση αποποινικοποίησης της αιμομιξίας, την οποία το δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοήσει, φέρνοντας ως παραδείγματα την Γαλλία, την Τουρκία κλπ. Και σε αυτόν τον ισχυρισμό όμως το δικαστήριο απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν υπάρχει τέτοιο ρεύμα αποποινικοποίησης δεν είναι αξιόλογο, ούτε αφορά τον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς η πλειονότητα των κρατών-μερών της ΕΣΔΑ έχουν στα εθνικά τους δίκαια διατάξεις που απαγορεύουν την αιμομιξία.

Σχόλια