ΕΔΔΑ: Δεν προστατεύονται ομοφοβικά φυλλάδια βάσει της ελευθερίας έκφρασης

0

Νόμιμο έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) πρόστιμο που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας σε τέσσερις ενήλικες που μοίρασαν περίπου εκατό φυλλάδια¨ ομοφοβικού περιεχομένου σε μαθητές Λυκείου. Το δικαστήριο έκρινε ότι το ομοφοβικό περιεχόμενο των φυλλαδίων δεν προστατεύεται στη βάση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης.

Το Δεκέμβρη του 2004 οι τέσσερις –νεαροί τότεενήλικες μοίρασαν περίπου 100 φυλλάδια σε μαθητές Λυκείου. Τα φυλλάδια στρέφονταν εμφανώς κατά της κοινότητας ομοφυλοφίλων, τους οποίους κατηγορούσαν για σεξουαλικές αποκλίσεις και διαβρωτική επίδραση στην συνοχή του κοινωνικού συνόλου. Τα φυλλάδια συκοφαντούσαν επίσης τους ομοφυλόφιλους για την διάδοση της παιδοφιλίας και την κύρια ευθύνη διάδοσης του ιού HIV.

Δύο χρόνια αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας τους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα έως 2.600 ευρώ με την κατηγορία της πρόκλησης μίσους εναντίον μειονότητας. Οι καταδικασθέντες προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ τον Ιούλιο του 2007 προσπαθώντας να δικαιωθούν με το επιχείρημα της ελεύθερης έκφρασης.

«Παρότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των προσφευγόντων να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα φυλλάδια ήταν χωρίς λόγο υπερβολικά προσβλητικά. Επιπλέον, τόνισε ότι οι προσφεύγοντες υποχρέωσαν τους μαθητές να πάρουν τα φυλλάδια, καθώς τα άφησαν μέσα στα σχολικά ντουλαπάκια. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι μαθητές που έλαβαν τα φυλλάδια βρίσκονταν σε μια νεαρή και ευαίσθητη ηλικία και τόνισε επίσης ότι η διανομή των φυλλαδίων έγινε από άτομα που δεν ανήκαν στο σχολείο και δεν είχαν κατ’ αρχήν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό», ήταν το σκεπτικό της επταμελούς σύνθεσης του ΕΔΔΑ που τάχθηκε με το μέρος της Σουηδίας.

Σχόλια