ΕΔΔΑ: Δεν υφίσταται παραβίαση της ΕΣΔΑ κατά την αδυναμία οργάνωσης προγραμμάτων επανένταξης

0

Οι δύο υποθέσεις, αφενός μεν, Ντίλον κατά Ηνωμένου Βασιλείου (32621/2011) και αφετέρου, Ντέϊβιντ Τόμας κατά Ηνωμένου Βασιλείου (55863/2011), αφορούσαν καταγγελίες για καθυστέρηση στην πρόσβαση στα μαθήματα επανένταξης που διαθέτουν τα σωφρωνιστικά καταστήματα της χώρας.

Οι δύο άνδρες προσέφυγαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενοι παραβίαση του αρ. 5 § 1 της ΕΣΔΑ, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Συγκεκριμένα, οι δύο προσφεύγοντες διαμαρτυρήθηκαν για την αποτυχία των αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε κατάλληλα προγράμματα εντός των φυλακών, με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς τους και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη μετέπειτα εξέτασή τους από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, ενώπιον του οποίου πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην κοινωνία.

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε παραβίαση του Άρθρου 5 παρ. 1 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, και για τις δύο περιπτώσεις.

Σχόλια