ΕΔΔΑ: Δικαίωση της Γαλλίας για παρατεταμένη κράτηση υπόπτου

0

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε τη σύλληψη, από τις γαλλικές αρχές, υπόπτου για διάπραξη 11 ενόπλων ληστειών. Ο κατηγορούμενος, Didier Rossi, παρέμεινε υπό κράτηση για 4 χρόνια, προτού τελικά οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Ο Rossi προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραπονούμενος ότι η τετραετής κράτησή του συνιστά παραβίαση του άρθρου 5 παρ.3 της ΕΣΔΑ, ήτοι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια. Σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε παραβίαση του εύλογης διάρκειας της διαδικασίας, δεδομένου ότι απαιτείτο η διενέργεια πολλών και χρονοβόρων ερευνών.

Η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο υποτροπής ή διαφυγής του κατηγορούμενου ή ακόμα και άσκησης πίεσης σε βάρος μαρτύρων, δικαιολογούν εν προκειμένω την παρατεταμένη κράτησή του για διάστημα τεσσάρων ετών. Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ότι η συμπεριφορά του κατηγορουμένου συνέβαλε στην περαιτέρω καθυστέρηση της όλης διαδικασίας, καθώς υπέβαλλε συνεχώς αιτήματα για διενέργεια ερευνητικών πράξεων και αιτήσεις απελευθέρωσης, συνεπώς έπρεπε να αποδεχθεί τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειες του αυτές ως προς την διάρκεια των σχετικών ερευνών.