ΕΔΔΑ: Ελευθερία έκφρασης δημοσιογράφων για αναφορές στη ναζιστική περίοδο

0

Το ΕΔΔΑ με απόφασή του απέρριψε την προσφυγή δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι επικαλούνταν παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης λόγω της δικαστικής απαγόρευσης που τους επιβλήθηκε να δημοσιεύσουν άρθρα, περί της ιδιοποίησης εβραϊκής ιδιοκτησίας από οικογένεια γνωστού Γερμανού εκδότη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους δύο προσφεύγοντες τον Φεβρουάριο του 2006, οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι η οικογένεια του γνωστού εκδότη είχε επωφεληθεί από την απαλλοτρίωση εβραϊκής ιδιοκτησίας, το 1938 και το 1941. Κατά των δημοσιευμάτων αυτών προσέφυγε ενώπιον του δικαστηρίου της Κολωνίας ο γιος του εκδότη και νυν διευθυντής του γνωστού εκδοτικού οίκου. Το δικαστήριο απαγόρευσε κάθε περαιτέρω δημοσίευση των σχετικών δηλώσεων, επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί, ενώ είχαν παρουσιαστεί ως δηλώσεις του γεγονότος, δεν αποδείχτηκαν από τους δημοσιογράφους και προσέβαλαν την προσωπικότητα του προσφεύγοντος. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε αρνηθεί να εξετάσει την προσφυγή των δύο δημοσιογράφων το 2009.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν υφίσταται παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ περί ελευθερίας έκφρασης, καθώς οι αιτιολογίες που δόθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια για τη στήριξη των αποφάσεών τους ήταν επαρκείς, με συνέπεια η απαγόρευση περαιτέρω δημοσίευσης των εν λόγω άρθρων να μην είναι δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση στο δικαίωμα των προσφευγόντων στην ελευθερία της έκφρασης ήταν «αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία», κατά την έννοια της νομολογίας του Δικαστηρίου.

 

Σχόλια