ΕΔΔΑ: Καταδίκη Βρετανίας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στον εργασιακό χώρο

0

Ενώπιον του ΕΔΔΑ είχαν προσφύγει [Link] τέσσερις Βρετανοί εργαζόμενοι –τρεις γυναίκες και ένας άνδρας- ισχυριζόμενοι ότι οι εργοδότες τους δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας τους στον εργασιακό χώρο.Το δικαστήριο έκανε δεκτή [PDF, Δελτίο Τύπου] μόνον την προσφυγή της Βρετανίδας Nadia Eweida, υπαλλήλου της British Airways, θεωρώντας ότι στην υπόθεσή της είχε χωρήσει παραβίαση του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει το δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Eweida εργαζόταν ως υπάλληλος της British Airways από το 1999, ενώ η θέση της περιελάμβανε την επαφή με πελάτες, αφού εργαζόταν στο check-in των επιβατών. Λόγω της πολιτικής της εταιρείας η Eweida υποχρεωνόταν να φοράει στολή χωρίς εμφανή κοσμήματα. Από το 2006 και εξής η Βρετανίδα άρχισε να φοράει έναν διακριτικό σταυρό έξω από την στολή της, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριοι οι υπεύθυνοι να την στείλουν σπίτι, χωρίς αμοιβή, έως ότου συμμορφωθεί με την πολιτική της εταιρείας. Τον Οκτώβρη η εταιρεία πρότεινε στην Eweida την μετάθεση σε άλλο πόστο, στο οποίο δεν θα είχε επαφή με πελάτες και δεν θα χρειαζόταν να φοράει στολή, εκείνη όμως αρνήθηκε, ενώ προσέφυγε ενώπιον του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου (Employement Tribunal) ισχυριζόμενη ότι υπέστη διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της, ενώ το Εφετείο επιβεβαίωσε την ισχύ της πρωτόδικης απόφασης.

Το ΕΔΔΑ δικαίωσε την Βρετανίδα Eweida, θεωρώντας ότι η στάθμιση στην οποία προέβησαν τα εθνικά δικαστήρια στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εσφαλμένη. Δηλαδή, τα βρετανικά δικαστήρια απέδωσαν υπερβολική σημασία στο δικαίωμα του εργοδότη να προβάλλει μια συγκεκριμένη εικόνα για την επιχείρησή του, έναντι του δικαιώματος της Eweida να εκδηλώνει την θρησκευτική της πίστη. Αντίθετα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια τήρησαν τις σωστές ισορροπίες στην υπόθεση της Βρετανίδας Shirley Chaplin, η οποία είχε επίσης προσφύγει δικαστικά, όταν της ζητήθηκε να βγάλει τον σταυρό στο νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ως νοσοκόμα.

Οι δικαστές έκριναν ότι τα βρετανικά δικαστήρια ορθώς αποφάσισαν στην υπόθεση της Chaplin να δικαιώσουν την εργοδοσία, η οποία ισχυριζόταν ότι ο σταυρός αποτελούσε πιθανό κίνδυνο τραυματισμού ή επαφής με ανοιχτές πληγές των ασθενών που είχαν ανατεθεί στη νοσοκόμα. Τα βρετανικά δικαστήρια εν προκειμένω στάθμισαν ορθώς το συμφέρον υγείας των ασθενών πάνω από το δικαίωμα της Chaplin να επιδεικνύει την θρησκευτική της πίστη στον εργασιακό χώρο.

ΕΔΔΑ: Καταδίκη Βρετανίας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στον εργασιακό χώρο by LawNet

Σχόλια