spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕΔΔΑ: Τα όρια προστασίας της προσωπικής ζωής των δημοσίων προσώπων

ΕΔΔΑ: Τα όρια προστασίας της προσωπικής ζωής των δημοσίων προσώπων

spot_img
spot_img
spot_img

Όχι μία, αλλά δύο δικαστικές αποφάσεις εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με τις οποίες περιορίζει το δικαίωμα των δημοσίων προσώπων στην ιδιωτικότητα, προς όφελος της ενημέρωσης του κοινού.

Η πρώτη υπόθεση Axel Springer AG v. Germany αφορούσε Γερμανό ηθοποιό, ο οποίος είχε συλληφθεί και προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα, όταν συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε ένα φεστιβάλ. Ο ηθοποιός προσέφυγε κατά της εφημερίδας που δημοσίευσε τις επίμαχες φωτογραφίες της σύλληψης μαζί με ολοσέλιδο άρθρο, το δικαστήριο όμως έκρινε ότι η απαγόρευση δημοσίευσης των φωτογραφιών συνιστούσε προσβολή του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης. Άλλωστε, λόγω του επαγγέλματός του, ο ηθοποιός ήταν δημόσιο πρόσωπο, πράγμα που δικαιολογεί κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον του κοινού για τη ζωή του. Επιπλέον, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι σε κάθε περίπτωση ο ηθοποιός είχε μειωμένη προσδοκία σεβασμού του δικαιώματος σε προσωπική ζωή, εφόσον η σύλληψή του έγινε σε ανοιχτό φεστιβάλ, ενώ ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο παρελθόν πολλές λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής σε συνεντεύξεις.

Η δεύτερη υπόθεση Van Hannover v. Germany αφορούσε την δημοσιοποίηση φωτογραφιών της βασιλικής οικογένειας του Μονακό χωρίς την άδειά τους. Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν την Πριγκίπισσα Καρολίνα και τον σύζυγό της στη διάρκεια διακοπών σε χειμερινό θέρετρο σκι. Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι η δημοσιοποίηση των παραπάνω φωτογραφιών δεν παραβίαζε το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, που προστατεύει το δικαίωμα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.  Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι τα πρόσωπα της βασιλικής οικογένειας του Μονακό είναι δημόσια πρόσωπα, συνεπώς υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον του κοινού για την προσωπική τους ζωή.

Και στις δύο υποθέσεις το ΕΔΔΑ ακολούθησε παρόμοια γραμμή: δηλαδή, αναγνώρισε την ανάγκη εύρεσης μιας ισορροπίας μεταξύ του δικαιώματος προστασίας της προσωπικής ζωής και του δικαιώματος ενημέρωσης και δημοσιογραφικής ελευθερίας έκφρασης, τόνισε όμως πως  η προστασία της ιδιωτικότητας παραγκωνίζεται σημαντικά, όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα.

Axel Springer AG v. Germany

Van Hannover v. Germany

spot_img

Lawjobs