ΕΕ: Αδίκημα η υποκίνηση ξενοφοβικού μίσους

0

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες-μέλη της ΕΕ να καταπολεμούν τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας με όλα τα μέσα που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπενθυμίζοντας ότι η υποκίνηση ξενοφοβικού μίσους αποτελεί αδίκημα στην ΕΕ», τόνισε η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Viviane Reding, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχαν καταθέσει έξι (6) Έλληνες ευρωβουλευτές μαζί με δεκαέξι (16) συναδέλφους τους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η V. Reding επισημαίνει ότι «σύμφωνα με την απόφαση- πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινικά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού».

Τέλος, σημειώνεται ότι στην ερώτηση των Ευρωβουλευτών γινόταν ειδική μνεία στη χώρα μας, όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται φαινόμενα βίαιων επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα.

Σχόλια