ΕΕ: Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για τις πιέσεις στην δικαιοσύνη

0

Αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην «πολιτικοποίηση» της δικαιοσύνης, απηύθυνε ο Νιλς Μούιζνιεκς, Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι ο περιορισμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης θα αποτελέσει απειλή για τον θεσμό και την απόδοση δικαιοσύνης και θα μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού όχι μόνο στους δικαστικούς θεσμούς αλλά και στο κράτος εν συνόλω».

«Κάθε πίεση που ασκείται στην δικαιοσύνη αποτελεί έναν κίνδυνο για την τουρκική δημοκρατία, όποια κι αν είναι τα κίνητρά της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η αντίδραση της Ε.Ε. αφορά την ανάληψη πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Ερντογάν για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με στόχο την ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου σε αυτό.

Στο σχέδιο νόμου της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπεται μεταξύ άλλων και η μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (ΑΣΔΕ), ώστε τον τελευταίο λόγο στις κρίσεις των δικαστικών να έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις ήταν πολλές κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην οποία η Άγκυρα προσδοκά να ενταχθεί.

Η διένεξη που προκαλεί το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο συζητείται εδώ και μία εβδομάδα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής βουλής, σημειώνεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, την έδρα της ΕΕ.

Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι με βάση τις προτάσεις του ιδίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι τουρκικοί δικαστικοί θεσμοί πέτυχαν σημαντικές προόδους και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο λόγος που εξεπλάγην με τη σπουδή με την οποία παρουσιάστηκαν αυτές οι προτάσεις, χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους ειδικούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».