ΕΕ: Δυσαρέσκεια από τις πρωτοβουλίες Ερντογάν για τη δικαιοσύνη

0

Αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια που έχουν δημιουργήσει στην Ευρώπη τόσο τα οικονομικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν την Τουρκία όσο και οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του για τον έλεγχο της δικαιοσύνης και του διαδικτύου, έρχεται κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε πρν την αναχώρησή του να διαμορφώσει μια θετικότερη εικόνα για την κυβέρνησή του, ωστόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκφράστηκαν ιδιαίτερα επικριτικά σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του, τονίζοντας ότι ξεπέρασαν τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

Κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια της ΕΕ και την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αποδείξει δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, αλλά στις οργανώσεις εντός της Δικαιοσύνης.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρώτη που πραγματοποιείται έπειτα από πέντε χρόνια και πραγματοποιείται σε μια σημαντική περίοδο για την εξέλιξη των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ.