spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΕΕ: έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα 15 από τις 22 νομοθετικές πρωτοβουλίες για...

ΕΕ: έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα 15 από τις 22 νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Ένωση Ασφάλειας

Η Επιτροπή υποβάλλει σήμερα έκθεση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας.

Στην έκθεση γίνεται απολογισμός των εξελίξεων από τις αρχές του τρέχοντος έτους και επισημαίνεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων προτεραιότητας, και συγκεκριμένα σε 15 από τις 22 νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Ένωση Ασφάλειας που παρουσίασε η Επιτροπή. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να αναληφθεί επειγόντως δράση για ορισμένες από τις βασικές προτάσεις, όπως το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019. Σε αυτή την τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, έχει επίσης θεμελιώδη σημασία να διπλασιαστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και να τονωθεί η εκλογική και ψηφιακή ανθεκτικότητα.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά:«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι πολύπλευρη, παγκόσμια και αμείωτη. Έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας, με αυστηρότερους κανόνες για τα πυροβόλα όπλα, την ποινικοποίηση της προετοιμασίας και της τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ένα νέο πλαίσιο διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε εκεί. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν ταχέως σε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε καλύτερα τους πολίτες τόσο από την έκθεση σε απεχθές τρομοκρατικό περιεχόμενο όσο και από τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης επιρρεπών ατόμων εν μία νυκτί.»

Ο αρμόδιος για την Ένωση Ασφάλειας επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ δήλωσε: «Έχουμε ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας έναντι των τρομοκρατικών απειλών και των κυβερνοαπειλών. Οι απειλές, ωστόσο, παραμένουν και εξελίσσονται. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Η ειδεχθής επίθεση στο Christchurch τονίζει άλλη μια φορά την ανάγκη αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο. Έχουμε δύο μήνες στη διάθεσή μας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, την κοινωνία των πολιτών και, κυρίως, τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.»

Η σημερινή έκθεση συνοψίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τις βασικές συνιστώσες της Ένωσης Ασφάλειας, όπως, για παράδειγμα, η κάλυψη των ελλείψεων πληροφόρησης, η ανάπτυξη ψηφιακής και εκλογικής ανθεκτικότητας, η παρεμπόδιση των μέσων δράσης των τρομοκρατών και η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τους ακόλουθους τομείς στους οποίους απαιτείται η λήψη περισσότερων μέτρων:

  • Διευθέτηση των ζητημάτων προτεραιότητας: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ορισμένα ζητήματα προτεραιότητας στον τομέα της ασφάλειας, όπως, για παράδειγμα, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, η δημιουργία νέων πληροφοριακών συστημάτων ΕΕ και η ενίσχυση των υφιστάμενων συστημάτων, ώστε να λειτουργούν με διαλειτουργικό τρόπο. Επιτεύχθηκε επίσης προσωρινή συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και των εγγράφων διαμονής. Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη σημαντικές προτάσεις, όπως η αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο και η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, για τις οποίες μπορεί και πρέπει να εξασφαλιστεί συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Εκλογική ανθεκτικότητα και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Σε γενικές γραμμές, έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος για περισσότερο συντονισμένη δράση στον τομέα της εκλογικής ανθεκτικότητας, για παράδειγμα, με τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η Επιτροπή παρακολουθεί επίσης στενά τα μέτρα που έχουν λάβει διαδικτυακές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης (πλήρης δήλωση εδώ) Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άρχισε να λειτουργεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ένα από τα βασικά παραδοτέα του σχεδίου δράσης κατά της παραπληροφόρησης. Επειδή, ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τον Μάιο, η Επιτροπή καλεί όλους τους παράγοντες, ιδίως τις διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και τις κυβερνητικές αρχές και τα πολιτικά κόμματα, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, για να ενισχυθεί η εκλογική ανθεκτικότητα και να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση.
  • Ενίσχυση των υποδομών ζωτικής σημασίας: Δεδομένου ότι τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά της παγκόσμιας συνδεσιμότητας, οποιοδήποτε τρωτό σημείο μπορεί δυνητικά να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και, κατ’ επέκταση, να οδηγήσει σε σημαντικές διασυνοριακές επιβλαβείς συνέπειες. Για την προστασία των ψηφιακών υποδομών ζωτικής σημασίας έναντι αυτής της απειλής, χρειάζεται κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων 5G. Η Επιτροπή θα εκδώσει σύσταση για κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τους κινδύνους ασφάλειας των δικτύων 5G, έπειτα από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας.
  • Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προστασία των δημόσιων χώρων: Η Επιτροπή στηρίζει ενεργά τα κράτη μέλη και τις τοπικές αρχές στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων, με τη βελτίωση της προστασίας των δημόσιων χώρων. Έπειτα από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο φόρουμ των φορέων εκμετάλλευσης, η Επιτροπή κατέληξε, από κοινού με τις δημόσιες αρχές και τους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης, σε ένα σύνολο ορθών πρακτικών για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημόσιων χώρων. Επιπλέον, για την καλύτερη στήριξη των θυμάτων τρομοκρατίας, η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ένα νέο κέντρο εμπειρογνωσίας της ΕΕ, το οποίο θα συνίσταται σε μια πλατφόρμα επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα τρομοκρατίας, και το οποίο θα συσταθεί εντός του 2019.

Τέλος, οι εργασίες της Επιτροπής που αποσκοπούν στην οικοδόμηση μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας δεν σταματούν στα σύνορα της ΕΕ. Προχωρούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Καναδά για μια αναθεωρημένη συμφωνία σχετικά με τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών. Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τις εντολές που προτάθηκαν τον προηγούμενο μήνα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και με το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την απόκτηση διασυνοριακών ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Επιπλέον, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη νέα έκθεση του Ευρωβαρόμετρου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και το κυβερνοέγκλημα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το κυβερνοέγκλημα, καθώς το 79 % εξ αυτών θεωρούν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα κυβερνοεγκλήματος σε σύγκριση με το παρελθόν. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Ιστορικό

Η ασφάλεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Επιτροπής Γιούνκερ από την αρχή της θητείας της, όπως προκύπτει από τις πολιτικές κατευθύνσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος Γιούνκερ τον Ιούλιο του 2014 έως την τελευταία ομιλία που εκφώνησε για την κατάσταση της Ένωσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ασκών την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψαν κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για τη διετία 2018-2019, στην οποία υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία που έχει η καλύτερη προστασία της ασφάλειας των πολιτών, τοποθετώντας την στον πυρήνα του νομοθετικού έργου της Ένωσης. Προτεραιότητα δόθηκε σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση του ότι οι αρχές των κρατών μελών θα γνωρίζουν ποιοι διασχίζουν τα κοινά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στη δημιουργία διαλειτουργικών συστημάτων πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση της ασφάλειας, των συνόρων και της μετανάστευσης και στην ενίσχυση των μέσων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Ασφάλεια κατευθύνει το έργο της Επιτροπής στον συγκεκριμένο τομέα, καθορίζοντας τις κύριες δράσεις για αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ στην τρομοκρατία και τις απειλές κατά της ασφάλειας, όπως η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, η παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών. Από την έγκριση του θεματολογίου μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για μια αποτελεσματική και πραγματική Ένωση Ασφάλειας. Η πρόοδος αυτή αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις που δημοσιεύει η Επιτροπή σε τακτά διαστήματα.

Lawjobs