Ε.Ε: Καθυστέρηση στην κύρωση της συμφωνίας περί Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου

0

Να κυρώσουν τη συμφωνία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου («συμφωνία ΚΕΕΧ») κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και το Βέλγιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η Επιτροπή εκφράζει τον προβληματισμό της για τη μη κύρωση της εν λόγω ευρωπαϊκής σύμβασης από τις δύο χώρες, παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια απ’ την υπογραφή της, τονίζοντας ότι αυτή η καθυστέρηση επηρεάζει σημαντικά το υψηλής σημασίας άνοιγμα των αγορών στις αεροπορικές μεταφορές με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ΚΕΕΧ εγκρίθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2006 και καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη βαθμιαία ένταξη των συμβαλλομένων μερών στην εσωτερική αγορά αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ.

Ελλάδα και Βέλγιο έχουν δίμηνη προθεσμία να απαντήσουν στην «αιτιολογημένη γνώμη»της Επιτροπής και να προβούν στην κατάθεση του σχετικού εγγράφου κύρωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να παραπέμψει αμφότερες στο δικαστήριο της Ένωσης.

Σχόλια