ΕΕ και UEFA: Νέα στρατηγική κατά της βίας στον αθλητισμό

0

«Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί πλέον όσους χρησιμοποιούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ως πρόσχημα για την άσκηση βίας», τόνισαν οι συμμετέχοντες σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UEFA στις Βρυξέλλες με θέμα το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.
Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χάραξη μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχο την πάταξη της βίας στον αθλητισμό.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί και οι Επίτροποι της ΕΕ για θέματα αθλητισμού και ασφάλειας Γιαν Φίγκελ και Φράνκο Φρατίνι.
Η ατζέντα περιελάμβανε θέματα για τα οποία κρίθηκε αναγκαία η λήψη μέτρων, όπως η ασφάλεια των αθλητικών εκδηλώσεων, η συνεργασία ανάμεσα στις αθλητικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες αρχές και, τέλος, το πρόβλημα της επιθετικής συμπεριφοράς των οπαδών των ομάδων που συχνά συνοδεύεται από εκδηλώσεις ρατσισμού.
Ο Επίτροπος Γιαν Φίγκελ δήλωσε σχετικά: «Η βία των χούλιγκαν βλάπτει τον ίδιο τον αθλητισμό. Η καλύτερη απάντηση θα είναι να συνεργαστούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το ένα σκέλος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ασφάλεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την κατάλληλη αστυνόμευση, και το άλλο την έναρξη ενός εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου».
Το περασμένο καλοκαίρι είχε ήδη προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών με την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τον αθλητισμό από την Επιτροπή, το οποίο καλεί σε αποτελεσματικότερη δράση για την πάταξη της βίας που εκδηλώνουν οι οπαδοί. Το σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για την εφαρμογή μέτρων διαπαιδαγώγησης, όπως η “καθοδήγηση των οπαδών” με στόχο την προώθηση της μη βίαιης συμπεριφοράς.

Σχόλια