Ε.Ε: Καταγγελία κατά της Gazprom για αθέμιτο ανταγωνισμό

0

Επίσημη καταγγελία κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των όρων περί ανταγωνισμού και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Η Gazprom – η ρωσική κρατική μονοπωλιακή επιχείρηση εξαγωγής φυσικού αερίου που καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι ύποπτη για επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών τιμών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και παρεμπόδιση του σχετικού εμπορίου μεταξύ των χωρών. Η σχετική έρευνα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και η καταγγελία αναμένεται να υποβληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων και της εταιρείας. Όσο δε αφορά στις ενδεχόμενες κυρώσεις, στις εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως το 10% των ετήσιων κερδών τους.

Να σημειωθεί τέλος, ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις του προέδρου Putin, ενόψει και της επικείμενης συνόδου των ηγετών της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών (G20), στην Αγία Πετρούπολη, τον επόμενο μήνα.

 

Σχόλια