spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕΕ-Κίνα: η Επιτροπή και η Κίνα διεξάγουν δεύτερο διάλογο υψηλού επιπέδου για...

ΕΕ-Κίνα: η Επιτροπή και η Κίνα διεξάγουν δεύτερο διάλογο υψηλού επιπέδου για ψηφιακά θέματαΕΕ-Κίνα: η Επιτροπή και η Κίνα διεξάγουν δεύτερο διάλογο υψηλού επιπέδου για ψηφιακά θέματα

spot_img
spot_img

Σήμερα, η Επιτροπή πραγματοποίησε τον δεύτερο διάλογο υψηλού επιπέδου για ψηφιακά θέματα με την Κίνα. Υπό τη συμπροεδρία της Βιέρα Γιούροβα, αντιπροέδρου αρμόδιας για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, και του αντιπροέδρου της Κίνας, Zhang Guoqing, ο διάλογος που διοργανώθηκε στο Πεκίνο κάλυψε βασικά ζητήματα, όπως οι πλατφόρμες και η ρύθμιση των δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη, η έρευνα και η καινοτομία, η διασυνοριακή ροή βιομηχανικών δεδομένων ή η ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο. Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των καταναλωτών, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, συμμετείχε επίσης στις συζητήσεις με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Αμφότερα τα μέρη συμμετείχαν σε διεξοδική συζήτηση σχετικά με κρίσιμους τομείς της ψηφιακής πολιτικής και των ψηφιακών τεχνολογιών. Η Επιτροπή παρείχε ενημέρωση σχετικά με τις κανονιστικές εξελίξεις στην ΕΕ, όπως η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Η Επιτροπή παρουσίασε τις εξελίξεις όσον αφορά την πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη και τόνισε τη σημασία της δεοντολογικής χρήσης της τεχνολογίας αυτής, με πλήρη σεβασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εκθέσεων του ΟΗΕ.

Η Επιτροπή επανέλαβε την υποστήριξή της για παγκόσμια και διαλειτουργικά πρότυπα για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και προέτρεψε τις κινεζικές αρχές να διασφαλίσουν ένα δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στον ψηφιακό τομέα, που να βασίζεται στην αμοιβαιότητα.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες της ΕΕ στην Κίνα όσον αφορά τη χρήση των βιομηχανικών τους δεδομένων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της πρόσφατης νομοθεσίας. Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του οικονομικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με σκοπό την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων.

Η Επιτροπή εξήγησε την προσέγγισή της για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας, η οποία συνίσταται στον μετριασμό των κινδύνων για τις αλυσίδες εφοδιασμού της, τις υποδομές ζωτικής σημασίας και την ασφάλεια της τεχνολογίας.

Όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων, η Επιτροπή και η Κίνα χαιρέτισαν την υπογραφή του σχεδίου δράσης για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο.

Στόχος του σχεδίου είναι η περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας (GACC). Αμφότερα τα μέρη συμφώνησαν να ανταλλάσσουν ταχέως πληροφορίες σχετικά με μη ασφαλή προϊόντα που πωλούνται στο διαδίκτυο· να διοργανώνουν τακτικά εργαστήρια για την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με τη νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και ειδικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και κατάρτισης σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων για τις εταιρείες που πραγματοποιούν διαδικτυακές πωλήσεις.

Η Κίνα παρείχε ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές της στον ψηφιακό τομέα. Αμφότερα τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, με τη συνέχιση του διαλόγου Κίνας-ΕΕ για τις ΤΠΕ.

Ιστορικό

Ο πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου για ψηφιακά θέματα μεταξύ ΕΕ και Κίνας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε δεν έχει συγκληθεί ξανά. Η επανάληψη του διαλόγου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο στις 6 Απριλίου 2023.

Από το 2009, η Επιτροπή διεξάγει διάλογο για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) με την Κίνα σε τεχνικό επίπεδο, ο οποίος καλύπτει τις πολιτικές ΤΠΕ και τις ψηφιακές πολιτικές, καθώς και ρυθμιστικά ζητήματα. Ωστόσο, και ο διάλογος για τις ΤΠΕ έχει να πραγματοποιηθεί από το 2020. Επιπλέον, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Κίνα για την κατάρτιση κοινού χάρτη πορείας για το μέλλον της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στη διακυβέρνηση της ΤΝ, ιδίως μέσω της νομοθετικής πρότασης της πράξης για την ΤΝ, αλλά και διεθνώς, μέσω της διαδικασίας της G7 της Χιροσίμα. Θα συμβάλει επίσης στις συζητήσεις για την παγκόσμια διακυβέρνηση που δρομολόγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

spot_img

Lawjobs