spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕΕ: Νέοι κανόνες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες

ΕΕ: Νέοι κανόνες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες

Το Συμβούλιο έδωσε την τελική του έγκριση για την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD).

spot_img
spot_img
spot_img

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα ζητηθεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με θέματα βιωσιμότητας. Έτσι, θα ενισχυθεί η λογοδοσία των εταιρειών, θα αποτραπούν οι αποκλίσεις μεταξύ των προτύπων βιωσιμότητας και θα διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.

Στην πράξη οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το επιχειρηματικό τους μοντέλο επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους, καθώς και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξωτερικοί παράγοντες βιωσιμότητας (όπως η κλιματική αλλαγή ή ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) επηρεάζουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη για τους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας.

Η CSRD τροποποιεί την οδηγία του 2014 για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (NFRD) και ενισχύει τους υφιστάμενους κανόνες για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, οι οποίοι δεν είναι πλέον προσαρμοσμένοι στη μετάβαση της ΕΕ προς μια βιώσιμη οικονομία.

Νέοι κανόνες υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες

Η CSRD εισάγει λεπτομερέστερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και μεριμνά ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με θέματα βιωσιμότητας, όπως τα περιβαλλοντικά, τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι παράγοντες διακυβέρνησης.

Οι νέοι κανόνες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας θα εφαρμόζονται σε μεγάλες εταιρείες δημοσίου συμφέροντος με περισσότερους από 500 εργαζόμενους, σε όλες τις μεγάλες εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών 40 εκατ. €, καθώς και σε όλες τις εταιρείες που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενες αγορές, εκτός από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι εταιρείες αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την εκτίμηση των πληροφοριών στο επίπεδο των θυγατρικών τους.

Οι κανόνες εφαρμόζονται επίσης στις ΜΜΕ, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων τους. Θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής εξαίρεσης (opt-out) των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν από την εφαρμογή της οδηγίας έως το 2028.

Όσον αφορά τις μη ευρωπαϊκές εταιρείες, εφαρμόζεται η υποχρέωση υποβολής έκθεσης βιωσιμότητας σε όλες τις εταιρείες με καθαρό ύψος κύκλου εργασιών στην ΕΕ ίσο με 150 εκατ. € τουλάχιστον, και με τουλάχιστον μία θυγατρική ή ένα υποκατάστημα στην ΕΕ. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, όπως ορίζεται στην εν λόγω οδηγία.

Η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (EFRAG) θα επιφορτιστεί με την ανάπτυξη ευρωπαϊκών προτύπων με βάση τεχνικές συμβουλές από διάφορους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ημερομηνία εφαρμογής

Η εφαρμογή του κανονισμού θα γίνει σε τέσσερα στάδια:

  • υποβολή εκθέσεων το 2025 για το οικονομικό έτος 2024 για τις εταιρείες που υπόκεινται ήδη στην NFRD·
  • υποβολή εκθέσεων το 2026 για το οικονομικό έτος 2025 για τις εταιρείες που δεν υπόκεινται επί του παρόντος στην NFRD·
  • υποβολή εκθέσεων το 2027 για το οικονομικό έτος 2026 για τις εισηγμένες ΜΜΕ, εκτός από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά και μη πολύπλοκα πιστωτικά ιδρύματα και τις εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις·
  • υποβολή εκθέσεων το 2029 για το οικονομικό έτος 2028 για επιχειρήσεις τρίτων χωρών.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση CSRD στις 21 Απριλίου 2021 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του θεματολογίου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η CSRD έχει σκοπό να καλύψει τα κενά στους υφιστάμενους κανόνες σχετικά με τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές χρειάζονται πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, οι οποίες να είναι αξιόπιστες, συναφείς και συγκρίσιμες, προκειμένου να διοχετευτούν ιδιωτικά κεφάλαια στη χρηματοδότηση της πράσινης και της κοινωνικής μετάβασης. Η δημοσιοποίηση πληροφοριών βιωσιμότητας θα μπορούσε να προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις και χρηματοδότηση ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία όπως περιγράφεται στην Πράσινη Συμφωνία.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση CSRD.

Στις 21 Ιουνίου 2022 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την CSRD, την οποία προσυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ στις 30 Ιουνίου 2022.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Συμβούλιο, η νομοθετική πράξη εκδόθηκε.

Αφού υπογραφεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση. Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη 18 μήνες αργότερα.

spot_img

Lawjobs