Ε.Ε.: Παρότρυνση Μπαρόζο και αυστριακές πιέσεις προς την Τσεχία να επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας

0

Αγώνα δρόμου για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας από την Τσεχία – το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δεν την έχει υπογράψει ακόμα – κάνουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Όπως διαφάνηκε από τις συνομιλίες του κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών της Τσεχίας, Γιαν Φίσερ, ο Τσέχος πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, παρότι αποδέχθηκε ως στόχο το να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη μέχρι το τέλος του χρόνου.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Ε.Ε.-Τσεχίας είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν στις δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα εγερθούν τεχνητά εμπόδια» στον δρόμο για την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβόνας από την Τσεχία, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τσεχία ότι «η Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν πρόκειται να αλλάξει».

Σχόλια