ΕΕ: Περαιτέρω μείωση του κόστους περιαγωγής κλήσεων εξετάζει η Κομισιόν

0

Την επέκταση των προστατευτικών ανώτατων ορίων περιαγωγής. (roaming) τηλεφωνικών κλήσεων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να πιέσει εμμέσως και τις εταιρείες παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών εκτός Ευρώπης. Το ανώτατο μηνιαίο ποσό τελών περιαγωγής έχει οριστεί εδώ και δύο χρόνια στα 50 ευρώ μόνον όμως για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρώπης.

Η επέκταση εξετάζεται στο πλαίσιο σχεδίου περαιτέρω μείωσης των τελών περιαγωγής που ετοιμάζει η Επιτροπή με προοπτική πενταετίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση του κόστους περιαγωγής τηλεφωνικών κλήσεων από 35 σε 25 σεντ το λεπτό μέχρι το 2014, οπότε και θα μειωθεί επιπλέον κατά 10 σεντ μέχρι το 2022. Το κόστος περιαγωγής για αποδοχή κλήσης από το εξωτερικό θα διαμορφωθεί αρχικά στα 7 σεντ και από το 2014 στα 5 σεντ ανά λεπτό ομιλίας. Παράλληλα, το κόστος αποστολής SMS θα μειωθεί στα 8 σεντ τον Ιούλιο και στα 5 σεντ από το 2014.

Εφόσον εγκριθεί και η διάταξη για το ανώτατο κόστος περιαγωγής σε χώρες εκτός Ευρώπης, οι μεγάλες εταιρείες παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών στους Ευρωπαίους πολίτες θα αναγκάζονται να κοστολογούν το ίδιο τις τηλεφωνικές κλήσεις και τη μεταφορά δεδομένων των πελατών τους, όταν αυτοί βρίσκονται στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Έτσι, εταιρείες όπως η ισπανική Telecomunica, η βρετανική Vodafone ή η γερμανική Deutsche Telecom θα αναγκαστούν εμμέσως να διαπραγματευτούν τις εμπορικές συμφωνίες τους με τις εκτός ΕΕ εταιρείες παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, ώστε να εναρμονιστεί το κόστος.

Εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων κάλεσαν την Επιτροπή να μειώσει κι άλλο δραστικά το κόστος περιαγωγής τηλεφωνικών υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις θεωρούν το υψηλό κόστος περιαγωγής ανάχωμα στην ελεύθερη χρήση των δυνατοτήτων μεταφοράς αρχείων που προσφέρουν τα νέα κινητά smartphones, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες των καταναλωτών και να ζημιώνονται οι εταιρείες που παρέχουν τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ο Laurent Bonherbe εκπρόσωπος της Coca-Cola στην Ευρώπη σχολίασε χαρακτηριστικά: «Όταν τα στελέχη μας ταξιδεύουν στην Ευρώπη τους συμβουλεύουμε να απενεργοποιούν την περιαγωγή δεδομένων, διότι το κόστος παραμένει υπερβολικά υψηλό. Οι προτάσεις της Επιτροπής συνεχίζουν να διαμορφώνουν το κόστος σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό είναι αντιφατικό σε σχέση με τις διακηρύξεις της Επιτροπής περί ψηφιακής ατζέντας δράσης της Ε.Ε.».

Σχόλια