Ε.Ε: Πολιτική συμφωνία για την ασφάλεια της εργασίας στο Μπαγκλαντές

0

Πολιτική συμφωνία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την εργασιακή ασφάλεια στο Μπαγκλαντές, παρουσίασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρχές του Μπαγκλαντές και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Karel De Gucht, η υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές Dipu Moni και ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Guy Ryder, παρουσίασαν ένα σχέδιο δράσης με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών προτύπων στη μπαγκλαντεσιανή βιομηχανία ένδυσης, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό πυλώνα της ασιατικής χώρας. Στη σχετική συμφωνία προβλέπεται η δια νόμου ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η πρόσληψη άλλων 200 επιθεωρητών εργασίας και η λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας από εργοστάσια και βιομηχανίες. Οι ως άνω ρυθμίσεις δε, πρέπει να έχουν προωθηθεί και δρομολογηθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Να σημειωθεί, ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο και οι εξαγωγές του, οι οποίες καλύπτουν το 93% των εισαγωγών της ΕΕ, ανήλθαν σε 9,2 δισεκ.ευρώ το 2012. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τον Μάιο του 2013, κατέρρευσε κτίριο, το οποίο στέγαζε βιοτεχνίες παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων για πολυεθνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1.250 ανθρώπων.

Ο κ. De Gucht υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του εργατικού δικαίου στο Μπαγκλαντές και γνωστοποίησε την πρόθεση της ΕΕ να επανεξετάσει την ευνοϊκή εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες αναφορικά με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του Μπαγκλαντές, εάν η κυβέρνηση δε βελτιώσει το ταχύτερο δυνατόν τις εργασιακές συνθήκες της χώρας.