ΕΕ: Πράσινο φως στα κινητά εν πτήσει

0

Με την παρουσίαση ενός ενιαίου πλαισίου αδειοδότησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προλειαίνει το έδαφος για τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας στα αεροπλάνα εντός του τρέχοντος έτους.

Το εναρμονισμένο πλαίσιο θα επιτρέπει σε μια αεροπορική εταιρεία που έχει έδρα για παράδειγμα στην Ελλάδα να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας όταν πετά πάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να ζητά άδειες από καθεμία από αυτές.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της Κομισιόν, η επίτροπος αρμόδια για θέματα Τηλεπικοινωνιών, Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τις χρεώσεις, χωρίς προς το παρόν να σχεδιάζει να επιβάλλει πλαφόν.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιβάτες στην ΕΕ ίσως μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά τα κινητά τους στα αεροπλάνα αργότερα φέτος. Πάντως το πότε θα γίνει αυτό θα αποφασιστεί από τις αεροπορικές εταιρείες και ο απαιτούμενος εξοπλισμός θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA).

Αρχικά η υπηρεσία θα υποστηρίζει μόνο δίκτυα δεύτερης γενιάς και αργότερα ίσως επεκταθεί στα 3G. Προφανώς οι χρεώσεις για τις κλήσεις φωνής και δεδομένων και τα SMS θα είναι υψηλότερες απ ότι στο έδαφος.

Η προτεινόμενη υλοποίηση είναι η εγκατάσταση μικρών σταθμών βάσης στα αεροσκάφη οι οποίοι θα επικοινωνούν με τα επίγεια δίκτυα μέσω δορυφόρων, χρησιμοποιώντας συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που έχουν ήδη εκχωρηθεί για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε αυτή τη μορφή μόνο μετά την απογείωση και μόνο στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Σχόλια