ΕΕ: Προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το ρωσικό εμπάργκο

0

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα, Βιγκάουντας Ουσάκας, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές από την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Β. Ουσάκας, τόνισε:
«Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξετάζεται αυτή η λύση», ενώ πρόσθεσε, «Θα υπερασπιστούμε τους παραγωγούς μας χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα. Η ΕΕ τηρεί πάντα τους νόμους και τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Το θεμελιώδες ζήτημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης η οποία κλονίστηκε από τις παράνομες ενέργειες της προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας».

Όπως εκτιμάται, το εμπάργκο της Μόσχας θα «τιμωρήσει κυρίως τους Ρώσους καταναλωτές», καθώς το 40% των αγροδιατροφικών προϊόντων που εισάγει η χώρα προέρχεται από την ΕΕ.

Παρόλα αυτά ο Ουσάκας παραδέχθηκε ότι και η ΕΕ θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία έφτασαν το 2013 σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσώπευαν δηλαδή το 10% των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
 

Σχόλια