ΕΕ: Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά του ρωσικού εμπάργκο

0

Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν όλες τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ,  το οποίο ανακοινώθηκε ως αντίμετρο στις δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως δήλωσαν είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ληφθεί η απόφαση καταβολής αποζημιώσεων προς τους αγρότες που έχουν κυρίως πληγεί.

Στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

 «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας
θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη-μέλη». Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Προηγούμενη ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας, είχε περιορισμένες επιπτώσεις, τονίζεται από την Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί από την ασθένεια των χοίρων στις ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων θα μπορούσε να μην είναι μια συνετή κίνηση, σημειώνουν νομικοί στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι προς το συμφέρον της ΕΕ παραμένει η αποκλιμάκωση της κρίσης.  

 

 

Σχόλια