Ε.Ε: Πρόταση μείωσης τελωνειακών διατυπώσεων

0

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση μείωσης των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία. Στόχος της είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στα λιμάνια, έτσι ώστε ο κλάδος να γίνει πιο ανταγωνιστικός.
Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο: «Γαλάζια Ζώνη: ενιαίος χώρος μεταφορών για τη ναυτιλία», εμπεριέχονται δύο σημαντικές προτάσεις για τη μείωση των διατυπώσεων στα πλοία, με τροποποίηση του υφιστάμενου Τελωνειακού Κώδικα (Διατάξεις Εφαρμογής του Τελωνειακού Κώδικα – ΔΕΤΚ) και απλοποίηση των διαδικασιών, τόσο για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στο εσωτερικό της Ένωσης, όσο και για τα πλοία που προσεγγίζουν λιμένες τρίτων χωρών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Algirdas Semeta, «Με την καθιέρωση της Γαλάζιας Ζώνης γίνεται πραγματικότητα στις θάλασσές μας η ενιαία αγορά. Τα προτεινόμενα μέτρα θα ωφελήσουν σημαντικά την εμπορική ναυτιλία χάρη στη μείωση του κόστους, την απλοποίηση των διοικητικών διατυπώσεων, τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και τη δημιουργία συνθηκών θεμιτού ανταγωνισμού, για όλα τα είδη μεταφορών. Παράλληλα, θα απλοποιηθούν και οι εργασίες των τελωνείων, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να επικεντρώνονται καλύτερα στην ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεών μας».