Ε.Ε.: Πρόταση της γερμανικής προεδρίας για υποχρεωτική τήρηση αρχείων DNA διαδηλωτών

0

Πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά στοιχεία κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υποχρεωτική τήρηση αρχείων DNA από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει η γερμανική πλευρά στην Ε.Ε., προωθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δημιουργία ενός Ευρωπαίου «Μεγάλου Αδελφού», με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η πρόταση της γερμανικής πλευράς, η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισηγείται μεταξύ άλλων την υποχρεωτική τήρηση αρχείων DNA από όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών για «ύποπτους» διαδηλωτές μεταξύ των «27».

Εξάλλου, προβλέπεται ότι τα κράτη – μέλη θα ανοίξουν και θα τηρούν εθνικούς φακέλους ανάλυσης DNA για την έρευνα ποινικών αδικημάτων, ενώ προβλέπεται αυτόματη πρόσβαση των Αρχών των άλλων χωρών-μελών στα συγκεκριμένα αρχεία, αλλά και σε εκείνα με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις πινακίδες αυτοκινήτων.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τέτοιους φακέλους και αρχεία, ενώ οι υπόλοιπες που δεν διαθέτουν ακόμα, όπως είναι η Ελλάδα, θα απαιτηθεί να δημιουργήσουν με ανάλογη εσωτερική νομοθετική ρύθμιση.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σχόλια