ΕΕ: Σε επόμενη Σύνοδο η αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν

0

Ειδικότερα, Ελλάδα, Σουηδία και Βέλγιο απέρριψαν την πρόταση για προσωρινή άρση του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης, ενώ αντιθέτως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία την προώθησαν. Οι υπόλοιπες χώρες τήρησαν στάση αναμονής.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Κλοντ Γκεάν, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «είτε η Ευρώπη οργανωθεί, είτε όχι, μας απομένουν 11 μήνες για να αλλάξουμε μια Συνθήκη που επιτρέπει την είσοδο 400 χιλιάδων λαθρομεταναστών ετησίως, και την παραμονή 2-4 εκατομμυρίων σε κοινοτικό έδαφος».

Ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, σημειώνοντας με έμφαση το πόσο καθοριστική για την επιτυχία των ελληνικών στόχων είναι η έμπρακτη υποστήριξη της ΕΕ στη δημιουργία των 30 συνολικά κέντρων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου συζητήθηκε και απορρίφθηκε η γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σχόλια