Ε.Ε: Στοπ στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα

0

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία Καλλυντικών, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, οι οποίες είναι γνωστές ως «δοκιμές Ντρέιζ».

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν έτοιμες για εμπορική χρήση αρκετές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες, όμως, δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν από τη βιομηχανία καλλυντικών, ώσπου να αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις δοκιμές σε ζώα.

Η ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικύρωσης Εναλλακτικών Μεθόδων, με έδρα την Ίσπρα της Ισπανίας, ενέκρινε στις 27 Απριλίου εναλλακτικά τεστ σε ιστούς και καλλιέργειες κυττάρων.

Η νέα σειρά ανώδυνων διαδικασιών επιτρέπει την απαγόρευση των επώδυνων δοκιμών σε ζώα, στις οποίες συστατικά καλλυντικών εφαρμόζονται στα μάτια και στο δέρμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ερεθιστικά

Προς το παρόν εξακολουθούν οι δοκιμές ήπιων χημικών ουσιών στα μάτια ζώων ώσπου να εγκριθούν και άλλες εναλλακτικές διαδικασίες ή ως το 2009, οπότε θα απαγορευτούν οι περισσότερες δοκιμές καλλυντικών σε ζώα στην ΕΕ ακόμη και αν δεν έχουν βρεθεί άλλες λύσεις.

Σχόλια