ΕΕ: Τέλος ποσοστώσεων στα κινεζικά προϊόντα

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει πριν από το τέλος του 2007 τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρούχων από την Κίνα με ένα από κοινού με το Πεκίνο σύστημα παρακολούθησης των περισσοτέρων προϊόντων που φθάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο νέος μηχανισμός παρακολούθησης θα αφορά οκτώ από τις δέκα κατηγορίες ρούχων που υπόκεινται στις ποσοστώσεις εισαγωγών από την Κίνα, τις οποίες επέβαλε η ΕΕ το 2005 για να περιορίσει την εισροή φθηνότερων προϊόντων στην αγορά.

Εκείνη την περίοδο η αντιδικία μεταξύ Κίνας και ΕΕ είχε επικρατήσει ως ο «πόλεμος των στηθόδεσμων», καθώς εκατομμύρια σουτιέν, παντελόνια και μπλουζάκια είχαν κατακλύσει την αγορά της ΕΕ.

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα όπως η χορήγηση ειδικών αδειών εξαγωγής προϊόντων από την κυβένρηση της Κίνας και ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP είναι αρκετοί οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι με αυτό το μέτρο θα είναι περισσότερο αποτελεσματικός ο έλεγχος των κινεζικών εισαγωγών, ενώ ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον δεσμεύτηκε να λάβει περαιτέρω εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ωστόσο, ο Βρετανός επίτροπος διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε επέκταση του κανονισμού των ποσοστώσεων.

Σχόλια