Έφεση Chevron με σκοπό μείωση της αποζημίωσης προς το Εκουαδόρ

0

Έφεση άσκησε η Chevron στο National Court of Justice του Εκουαδόρ, στρεφόμενη κατά πρωτοβάθμιας απόφασης δικαστηρίου της χώρας, που καταδίκασε την εταιρεία σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφορικά με τις ζημιές που προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Η Chevron ισχυρίστηκε ότι ο δικαστής του χαμηλόβαθμου δικαστηρίου εξέδωσε την απόφαση χωρίς να λάβει υπόψη τις τρομερές ανακρίβειες που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι των εναγόντων. Η Chevron έχει προσφύγει και στα αμερικάνικα δικαστήρια κατά των δικηγόρων των εναγόντων κατηγορώντας τους για απάτη. Επιπλέον, επιχειρηματολόγησε ότι το δικαστήριο έσφαλε κατ’ ουσίαν, διότι δεν έλαβε υπόψη ότι το Εκουαδόρ είχε απαλλάξει την Texaco από την ευθύνη αποζημίωσης στη δεκαετία του 1990. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Chevron υπεισήλθε ως διάδοχος στις δικαστικές εκκρεμότητες της Texaco κατόπιν εξαγοράς αυτής.

Την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Chevron έβγαλε τον Ιανουάριο δικαστήριο στην περιοχή Lago Agrio του Εκουαδόρ. Αρχικά, η αποζημίωση είχε οριστεί στα 8.6 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως υπερδιπλασιάστηκε λόγω της άρνησης της Chevron να καταβάλει αποζημίωση για ηθική βλάβη στην κυβέρνηση της χώρας. Την αγωγή είχε ασκήσει η ένωση περιβαλλοντικών οργανώσεων Amazon Defense Coalition, ενώ η τελικώς επιδικασθείσα αποζημίωση αποτελεί ρεκόρ σε σχετικές υποθέσεις περιβαλλοντικών καταστροφών.

Σχετικό Έγγραφο

 

Σχόλια