Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Λιβυής για τις νοσηλεύτριες και το γιατρό

0

Έφεση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης, σε μια ύστατη προσπάθεια ανατροπής της δικαστικής απόφασης που καταδίκασε πέντε νοσηλεύτριες και ένα γιατρό σε θάνατο, με την κατηγορία της εσκεμμένης μόλυνσης με HIV περισσότερων από 400 παιδιών σε νοσοκομείο της Βεγγάζης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει δικαίωμα να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημειώνει το BBC.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι έξι θανατοποινίτες είναι απλώς αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεδομένων των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στα νοσοκομεία της Λιβυής εκείνο το διάστημα και που οδήγησαν στην εξάπλωση του ιού, ενώ τονίζουν το γεγονός ότι η θανατική καταδίκη βασίσθηκε σε καταθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων φέρονται να αποσπάσθηκαν από τους κατηγορούμενους μετά από βασανιστήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης αναμένεται να συνέλθει εκ νέου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες για να εξετάσει την έφεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει την καταδίκη των νοσηλευτριών σε θάνατο απαράδεκτη και πραγματοποιούν εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους.

Σχόλια