Εφετείο μπλόκαρε την απελευθέρωση 17 Κινέζων κρατουμένων στο Γουντάναμο

0

Ομοσπονδιακό εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών μπλόκαρε προσωρινά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει την άμεση απελευθέρωση 17 Κινέζων μουσουλμάνων που κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Το εφετείο κατέληξε στην εν λόγω απόφαση έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης Μπους προκειμένου οι δικηγόροι της κυβέρνησης να προετοιμάσουν την έφεση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι 17 Κινέζοι μουσουλμάνοι θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι «μαχητές του εχθρού».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί τους κρατούμενους επικίνδυνους και την απελευθέρωσή τους απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Οι 17 Κινέζοι μουσουλμάνοι συνελήφθησαν το 2001 στο Αφγανιστάν και έκτοτε κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τους.

Οι 17 κρατούμενοι πήραν το πράσινο φως για την απελευθέρωσή τους το 2004, αλλά η αμερικανική ηγεσία υποστηρίζει ότι ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους κατά την επιστροφή τους στην Κίνα.

Σχόλια