Έφοδος της αστυνομίας σε γραφεία 17 ΜΚΟ στο Κάιρο

0

Στο στόχαστρο βρέθηκαν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται κυρίως από ξένες πηγές και το περιστατικό έγινε γνωστό μέσω ακτιβιστών που το γνωστοποίησαν στα αιγυπτιακά ΜΜΕ. Καθώς πολλές από τις ΜΚΟ έχουν την έδρα τους στην Αμερική, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τη στάση των αιγυπτιακών αρχών απέναντι στις οργανώσεις και τους εκεί απασχολούμενους:

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για το συμβάν. Υπάρχουν καταγγελίες ακτιβιστών ότι η αστυνομία δεν άφηνε τους εργαζομένους να φύγουν πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν είναι σωστό να γίνεται αυτό. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον αιγυπτιακό στρατό, διότι ανησυχούμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ».

Ο αιγυπτιακός στρατός από την πλευρά του έχει δεσμευτεί  να ερευνήσει τις πηγές χρηματοδότησης και το καθεστώς λειτουργίας πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων και ενώσεων υπέρ της δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε ξένη ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας. «Ο εισαγγελέας είχε δώσει άδεια έρευνας σε 17 πολιτικές οργανώσεις, προκειμένου να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους. Η έρευνα βασίζεται σε υπαρκτά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ΜΚΟ παραβιάζουν την αιγυπτιακή νομοθεσία, όπως με την απασχόληση εργαζομένων χωρίς άδεια εργασίας», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ανάμεσα στις οργανώσεις, τα γραφεία των οποίων ερευνήθηκαν είναι το Εθνικό Ίδρυμα Δημοκρατίας (National Democracy Institute-NDI) και το Διεθνές Ίδρυμα Δημοκρατικών Θεσμών (International Republican Institute-IRI). Στο πλαίσιο της έρευνας η αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους υπολογιστών, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές η πόρτα των γραφείων του ιδρύματος IRI σφραγίστηκε με κερί.

«Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί μας ζήτησαν να μαζευτούμε όλοι σε ένα δωμάτιο και να ανοίξουμε ό,τι αρχείο είχαμε στα γραφεία για να τα δουν. Πήγαιναν από λάπτοπ σε λάπτοπ, κοίταξαν όλα τα αρχεία και μετά από τεσσεράμισι ώρες έφυγαν», ανέφερε η διευθύντρια του NDI. Τόσο το NDI όσο και το IRI έχουν κρατήσει ουδέτερη πολιτική στάση και διευθύνουν προγράμματα εκπαίδευσης μελών των νεοπαγών πολιτικών κομμάτων στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε με αφορμή τις εφόδους, το αραβικό δίκτυο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Arab Network for Human Rights Information). «Ούτε το καθεστώς του Μουμπάρακ δεν τολμούσε να κάνει τέτοιες ενέργειες πριν τον ξεσηκωμό. Οι αρχές προσπαθούσαν απλώς να φοβίσουν τους ακτιβιστές, να φιμώσουν το λόγο τους και να παρακωλύσουν το έργο τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της βίας και της καταστολής», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 

Σχόλια