Έγγραφο «καίει» τις καπνοβιομηχανίες σε δικαστική διαμάχη

0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τις καπνοβιομηχανίες και στην οποία η πρώτη επιδιώκει την καταβολή 280 δις δολαρίων για αθέμιτα κέρδη που απέκτησαν οι εταιρίες εξαπατώντας τους καταναλωτές.

Ωστόσο, οι δικηγόροι των καπνοβιομηχανιών ζητούν από το Τακτικό Εφετείο της Κολούμπια να μην επιτρέψει τη δημοσιοποίηση εγγράφου που μπορεί να αποβεί μοιραίο για αυτές, αν χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη δίκη. Στο έγγραφο αυτό δικηγόρος φέρεται να συμβουλεύει αμερικανική καπνοβιομηχανία να καταστρέψει κρίσιμα έγγραφα ενόψει της δικαστικής διαμάχης με την κυβέρνηση.

Το έγγραφο αυτό αναζητείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και δύο χρόνια θεωρώντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην απόδειξη των ισχυρισμών του ότι οι καπνοβιομηχανίες εξαπάτησαν τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος. Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε απορρίψει τον ισχυρισμό των εταιριών ότι το έγγραφο αφορά την ξένη αγορά και δεν έχει σχέση με την τρέχουσα αμερικάνικη δίκη. Πάντως, όποια κι αν είναι η απόφαση του Εφετείου, η δίκη που διεξάγεται σε πρώτο βαθμό θα συνεχιστεί κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει 6 μήνες.

Σχόλια