Εγγυήσεις από τα Σκόπια για την προσωρινή αποφυλάκιση των Μποσκόφσκι και Ταρτσουλόφσκι

0

Η υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μέρι Μλαντένοφσκα – Γκεοργκίεφσκα παρουσίασε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τις εγγυήσεις της χώρας για την προσωρινή αποφυλάκιση των Βλάντο Μποσκόφσκι και Γιόχαν Ταρτσουλόφσκι. Και οι δύο κατηγορούνται για τρεις περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου, και συγκεκριμένα για δολοφονίες, αναίτιες καταστροφές χωριών και πόλεων και βάρβαρη συμπεριφορά. Επιπλέον ο Ταρτσουλόφσκι κατηγορείται και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε σχέση με την υπόθεση Λιούμποτεν, όπου επτά Αλβανοί δολοφονήθηκαν από τις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας τον Αύγουστο του 2001.

Στην επιστολή της κ. Μλαντένοφσκα – Γκεοργκίεφσκα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αναλαμβάνει τη φύλαξη των δύο κατηγορουμένων, με την εγγύηση ότι αυτοί θα είναι στη διάθεση του Δικαστηρίου, όποια στιγμή κι αν τους ζητηθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μποσκόφσκι, με την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, είχε τη de jure και τη de facto διοίκηση και τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων, που συμμετείχαν στα εγκλήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.