Εγγυήσεις της κυβέρνησης της Σερβίας για την αποφυλάκιση του Λαζάρεβιτς

0

Το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας – Μαυροβουνίου αποφάσισε να παράσχει εγγυήσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η προσωρινή αποφυλάκιση του Σέρβου στρατηγού Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Λαζάρεβιτς, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στην Χάγη στις αρχές του μήνα, κατηγορείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου κατά των Αλβανών, στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, μαζί με άλλους τρεις στρατηγούς.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ελήφθησαν αποφάσεις για την απαλλαγή υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και μαρτύρων που καταθέτουν στο Δικαστήριο της Χάγης από την υποχρέωση τήρησης κρατικών, στρατιωτικών και υπηρεσιακών μυστικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση τονίστηκε ότι «η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να διασφαλίσουν την πολιτική σταθερότητα, την πλήρη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν σε δημοκρατικό πνεύμα και με τη συμφωνία των κρατών – μελών της ένωσης».

Σχόλια