Έγκλημα η παράνομη μετανάστευση στην Ιταλία

0

Ενεκρίθη από την ιταλική γερουσία το νομοσχέδιο για την ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις και πρόστιμα για τη μετανάστευση.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο η παράνομη μετανάστευση είναι πλέον έγκλημα ενώ δίνεται το δικαίωμα δημιουργίας πολιτοφυλακών για να συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας.
Η αντιπολίτευση, ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και το Βατικανό – που μιλά για «μαύρη ημέρα»- επέκριναν σε έντονο ύφος το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο νέος νόμος «ποινικοποιεί και δαιμονοποιεί τους ξένους που έρχονται εδώ μόνο ζητώντας βοήθεια», υπογράμμισε ο Αγκοστίνο Μαρκέτο, αξιωματούχος του Βατικανού υπεύθυνος για ζητήματα μετανάστευσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «σέβεται τις ανησυχίες του Βατικανού», αλλά απέρριψε την αιτίαση ότι θα προκαλέσει επιβάρυνση στους μετανάστες.
Κατά του νόμου έχουν ταχτεί τα κεντροαριστερά κόμματα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η Διεθνής Αμνηστία.
Ανάμεσα στις διατάξεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη περίοδο συζήτησης του νομοσχεδίου είναι η ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για όσους φιλοξενούν παράνομους μετανάστες.
Ήδη τον περασμένο μήνα στην Ιταλία δημιουργήθηκε μια ένστολη οργάνωση με την ονομασία Ιταλική Εθνική Φρουρά, η οποία σύμφωνα με ορισμένους φέρεται να έχει συνδέσεις με τη φασιστική οργάνωση του Μπενίτο Μουσολίνι.
Η εν λόγω οργάνωση έχει εξαγγείλει ότι θα αρχίσει άμεσα τις περιπολίες στους δρόμους. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στην εν λόγω οργάνωση να κάνει περιπολίες.

Σχόλια