Εγκλήματα πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

0

Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταγγέλλει ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στη χώρα από τους αντάρτες της φυλής Τούτσι υπό τον στρατηγό Λοράν Νκούντα και φιλοκυβερνητικές ένοπλες ομάδες

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στην πόλη Κιουάντζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων βόρεια της Γκόμα, πρωτεύουσας της επαρχίας Βόρεια-Κίβου.
Στην πόλη Κιουάντζα σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες του Λοράν Νκούντα και φιλοκυβερνητικούς ενόπλους Μάι-Μάι. Η τοποθεσία αυτή ελέγχεται από την περασμένη εβδομάδα από τους άνδρες του Νκούντα.
«Γνωστοποιώ μετά λύπης μου πολύ σοβαρές πραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Ρουτσούρου τις τελευταίες ημέρες. Δυστυχώς διαπιστώσαμε σφαγές στην πόλη Κιουάντζα και κοντά σε αυτήν και στα θύματα περιλαμβάνονται άμαχοι που μπήκαν στο στόχαστρο ένοπλων ομάδων» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ και συμπλήρωσε, «καταδικάζουμε, εκφράζουμε τη λύπη μας και υπενθυμίζουμε στις διάφορες ομάδες ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ σαφές γι αυτό: πρόκειται για εγκλήματα πολέμου τα οποία δεν θα γίνουν ανοικτά».
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλά περισσότερα θύματα συνοπτικών εκτελέσεων.
Οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού έχουν προκαλέσει ανθρωπιστικό δράμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου οι εκτοπισμένοι φθάνουν πλέον το ένα εκατομμύριο.