Εγκρίθηκε από τη Γερουσία του Βελγίου ο νόμος για την ευθανασία ανηλίκων

0

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γερουσία του Βελγίου πρόταση να επεκταθεί η ισχύς του νόμου για την ευθανασία και στους ανηλίκους που πάσχουν από ανίατη ασθένεια στο τελευταίο στάδιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ένας ανήλικος θα μπορεί να ζητήσει να του γίνει ευθανασία εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μιας ανίατης ασθένειας και υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει λάβει προηγουμένως την έγκριση των γονέων του αλλά και να συμβουλευτεί ομάδα ειδικών γιατρών.

Η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι οι ασθενείς που καταφεύγουν σ’ αυτήν. Για παράδειγμα, το 2012 μόνο το 2% των καταγεγραμμένων θανάτων προήλθε από ευθανασία.

Την πρόταση ενέκριναν οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι οικολόγοι και οι οι γερουσιαστές του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος NVA. Την καταψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος Vlaams Belang. Το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στη Βουλή για έγκριση.

Σχόλια