Εγκρίθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

0

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, την Τρίτη, τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. Με 488 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 72 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο τοποθέτησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα “τον πρώτο ακρογωνιαίο λίθο μιας ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά Λισαβόνα εποχή”.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συν-νομοθέτης, εγκρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που έκανε τον πρόεδρο του σώματος Γιέρζι Μπούζεκ, να μιλά για μια ιστορική στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τις αλλαγές που εισήγαγε η Συνθήκη της Λισσαβόνας, ανοίγει ο δρόμος για στενότερη συνεργασία μεταξύ Κοινοβουλίου και Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για την αναθεώρηση της «Συμφωνίας – Πλαίσιο» μεταξύ του ΕΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Θέλουμε στο πηδάλιο της ΕΕ δύο δυναμικά θεσμικά όργανα και γι αυτό είναι σημαντική η Συμφωνία – Πλαίσιο”, δήλωσε ο κ. Μπούζεκ.
Υπό τη νέα σύνθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελείται από 27 Επιτρόπους και τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την επιλογή του οποίου ενέκρινε η Ευρωβουλή στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

Σχόλια