Εγκρίθηκε η πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς

0

Το σχέδιο «Ενεργειακή Ένωση», που προβλέπει τη θέσπιση ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, πρόκειται να εξοπλίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μεγαλύτερη επιρροή κατά τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων για εισαγωγές φυσικού αερίου, και ένας από τους σκοπούς του είναι να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο, εν μέσω εντάσεων λόγω της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Για να προχωρήσει όμως το σχέδιο, είναι απαραίτητο να λάβει την έγκριση των κρατών – μελών της Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου θα εξασφαλιστούν περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, θα μειωθούν οι τιμές και θα περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενωμένη, για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Θέλω η ενέργεια που στηρίζει την οικονομία μας να είναι προσαρμοστική, αξιόπιστη, ασφαλής και συνεχώς ανανεώσιμη και βιώσιμη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Εντούτοις, η Επιτροπή δέχτηκε κριτική ότι προσπαθεί να αποσπάσει τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων από τα κράτη – μέλη, ενώ οικολογικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να προσπαθεί περισσότερο να περιορίσει τις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 53% της ενέργειας της με ετήσιο κόστος περίπου 400 δισ. ευρώ. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, καλύπτοντας το 23% του φυσικού αερίου της Ένωσης.

Σχόλια